Wat fine jo d’r fan dat jo hûs sloopt wurdt? #vore11

Ons huis wordt gesloopt en dat van de buren ook. In totaal gaat het om 40 woningen. Het slechts een fase in een groter geheel van wijkvernieuwing van wijk de Bouwen in Drachten. De vernieuwing is een paar jaar geleden ingezet. Grootste woningbezitters in de wijk zijn WoonFriesland en Accolade. En waar Accolade haar woningen meest opknapt sloopt-nieuwbouwt WoonFriesland haar woningbestand.

De fase waarin wij wonen betreft 40 woningen in 6 woonblokken, zo’n 56 jaar geleden opgeleverd, in 1960. Nog gevoegd door de bewoner van Vore 10. Hieronder een korte weergave van de inleiding die ik gaf bij de tentoonstelling.

Ik sprak 15 medebewoners (buren) en stelde hen 1 vraag: ‘Wat fine jo d’r fan dat jo hûs sloopt wurdt?’  Hun portretten zijn op woensdag 1 juni tentoongesteld geworden van 17:30 tot 19:30. De tentoonstelling was tevens de afsluiting van 1 jaar Pop-up #Vore11.

foto 5

Tentoonstellingstitel met daaronder de maquette van zelfgemaakte cake van dat deel van de wijk wat gesloopt wordt. Vooraan de Schoven, links Vlasakker, midden De Vore, rechts Burefen

‘Wat fine jo d’r fan, dat jo hûs sloopt wurdt?’

De reacties waren verschillend, en in te delen in 3 categoriën:

  1. e categorie was blij, dit was op 2 adressen
  2. de wel en niet blij, dit was op 2 adressen
  3. de categorie waren de bewoners niet blij, dit was op 11 adressen

Overigens is iedereen blij met de buurt en de omgeving en tevreden over zijn woonomgeving. De Bouwen is een rustige buurt, met een goede ligging t.o.v het centrum en het openbaar vervoer en je bent zo de bebouwde kom uit. Yn bosk en iepen fjild.

Blij – Mensen die blij waren met de sloop omschreven hun huis vaak als negatief. Vochtig, schimmelig, tochtig, koud in de winter, stoffig en een oude bende.

Niet blij – Mensen die niet blij zijn zijn vaak wat ouder of zien op tegen de verhuizing of weten niet zo snel een mooie buurt te vinden met goede woningen of vinden de sloop onzin en een kapitaalvernietiging.

Rouwproces

Bij de mensen die niet blij waren, treed er een proces op, dat wellicht vergelijkbaar is met een rouwproces. Volgens psycholoog Kübler-Ross zijn er hierin 5 fasen te onderscheiden:

  1. Ontkenning.
  2. Protest of Boosheid
  3. Onderhandelen / vechten
  4. Depressie (omdat het niet lukt het tij te keren)
  5. Acceptatie

Dat laatste klinkt mooi, maar daar kan wel veel ellende aan voor af zijn gegaan. Zo was de mevrouw die op Vore 12 tegenover de #Pop-Up woonde ontredderd, ze kon het niet overzien en zei tegen ons: ‘ik sit op tiid’.

Klacht

Veel gehoorde klacht blijft de communicatie vanaf WoonFriesland. Mensen voelen zich niet gehoord en als afspraken ook nog eens niet nagekomen worden, dan voelen ze zich ontredderd en niet serieus genomen worden. Het advies is dan ook voor WoonFriesland voor een vervolg project (of voor ieder ander project): Blijf praten, hou het simpel, houd het eerlijk en houd je aan je afspraken.

foto 1 (5)

Deel 1 van 2 van de 15 portretten.

foto 2 (7)

Deel 2 van 2 van de 15 portretten

foto 3 (3)

Op verzoek tekende Sietse de Boer (1945) de Leugenbank. De leugenbank is voor de tuin van Vore 13, op het hekje van de familie Visser. Sietse tekende de bank en de ‘leugenaars’ uit zijn hoofd, zelf is hij de 2de van links. De tekening is bij de opening van de tentoonstelling aangeboden aan Wethouder Jos van der Horst.

Zeis – Seine

Bewoners van de te slopen woningen moeten op maandag 29 augustus de sleutels inleveren. Van de sleutels mag ik voor de buurtbewoners een kunstwerk maken, ik heb een Zeis bedacht. In de wijk De Bouwen zijn nagenoeg alle straten vernoemd naar gewassen. Deze kan je oogsten met een zeis. WoonFriesland snijdt bewonersgeschiedenis van de bewoners af bij de wortels en lijkt overnieuw te beginnen alsof er niets gebeurt is: Tabula Rasa. Ze lijkt daarmee veel problemen te oogsten. Een zeis staat daarmee ook voor de dood, voor de vernietiging. Maar ook Vadertje Tijd heeft een zeis. De tijd gaat voort en erodeert alles. Het werktuig zeis heet in het Fries een seine, maar seine betekend ook zegen: Folle lok en seine- veel heil en zegen, voor de toekomst.

Een zeis herbergt in zich zowel het goede als het kwade – afhankelijk van wie de zeis bedient.

Om Pop-up #vore11 af te sluiten, letterlijk, en de inzameling van bewonerssleutels te starten, kreeg Wethouder Jos van der Horst symbolisch een sleutel. Om zo het sleutelmoment van de avond te maken.

Bedankt

Ik wil alle geïnterviewden bedanken, dat zijn: Araz Mohammed, familie Van Dekken, Sietse de Boer, familie Rooks – Cats, Anneke Lith, Jenny Horn, familie Elzinga, familie Wagenaar, Tetje Bouma, Wybren Feenstra, Roefke, familie Bekkema, Alie Elzinga, familie Visser, Christo en Josian.

Verder alle betrokken het Mos: Ineke Hut,  Woonfriesland (o.a. voor het beschikbaar stellen van #Vore11): Peter Twijnstra, de Kunst en Cultuurgroep de Bouwen: Siepy van Klaarbergen, Erik de Boer, Anneke Douwsema en heel belangrijk: Tineke Dijkstra voor alle koffie en thee bij alle exposities.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: