Opening Tussentuin en hek van Fietsframes!

overgenomen van het persbericht

In opdracht van de woningcorporatie Havensteder hebben de architecten Barbara Janßen en Tanja Lina in samenwerking met de bewoners het collectieve binnenterrein van het gesloten woonblok tussen de Pieter de Raadtstraat en de van der Sluysstraat in de Provenierswijk in Rotterdam opnieuw ingericht. Het betreft een typisch laat-negentiende eeuws woningblok met 150 huishoudens en een besloten, langgerekt binnenterrein van ongeveer 150 x 14 meter. De aanleiding voor deze herinrichting waren grondverzakkingen en achterstallig onderhoud.

Het ontwerp bestaat uit twee grote gebaren. Allereerst is er een lang, uitnodigend wandelpad, waardoor men tot diep in het binnenterrein kan doordringen en die de entree en de bergingen van het achterterrein met elkaar verbindt. Daarnaast komt men via een houten trap op een daktuin op een berging-gebouw. Van daar kan men uitkijken over het gehele binnenterrein en zien hoe de gesloten individuele privé-tuintjes de collectieve binnenruimte optisch vergroten. Zijn de privé-tuintjes ondergeschikt aan het collectief of is het juist andersom? Is dit subtiele spel tussen open en gesloten een metafoor voor de relatie van het individu tot de samenleving? Hoe het ook zij, het is hier dat de buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten, kunnen tuinieren en ondertussen op de spelende kinderen kunnen letten.

Verder is het binnenterrein ingericht met een collectieve siertuin en een 6 meter lange tafel, zijn er speelplekken met een zandbak en is er een toegangshek van de kunstenaar John Bosma wat uit fietsonderdelen is gemaakt. De hoofd-financierder is de woningbouwvereniging Havensteder; Stichting Doen en deelgemeente Rotterdam Noord zijn co-financierders. Ook is er van het anderhalf jaar durende ontwerpproces met de bewoners een documentaire gemaakt. Na de oplevering is het onderhoud van de nieuwe stadstuin in handen van een tuingroep die bestaat uit 8 betrokken bewoners. Tanja Lina zal samen met een landschapsarchitect interventies coördineren die bewoners uit daagt om de tuin te gebruiken en betrokken te zijn. Voor de tuingroep wordt de komende maanden een garage verbouwt als tuinhuis met groendak.

Wat op het eerste gezicht een eenvoudige opknapbeurt lijkt brengt hier een grote meerwaarde met zich mee. Niet alleen worden de woningen vergroot door er een collectieve buitenruimte aan toe te voegen, het versterken van de sociale cohesie zorgt voor een omgeving waar de buurtbewoners zich zowel veilig, thuis als trots kunnen voelen.

Kom ook een kijkje nemen op zaterdagmiddag 12 mei van 14:00 tot 17:00.

Advertenties

Eén reactie

  1. Pingback: Fietskant 3 staat! | studioSCHUIM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: