Oude Metalen

Over oude metalen en dingen die nog wat waard zijn.

Uit de column van Rob Wijnberg van afgelopen 2 augustus 2011 haal ik even een paar regels uit de context: ‘Het internet is een verzamelplaats voor bloggers, die stukjes schrijven over wat ze die dag in de krant hebben gelezen. In de krant staan de volgende dag stukjes over wat er allemaal op het internet is gezegd.’

Dat leek me een mooie in’- en aanleiding om iets over te nemen uit de Volkskrant van 1 augustus 2011 (blz. 10 en 11): ‘Speuren naar schroot.’  Een artikel over fanatieke Bulgaarse ijzerhandelaren die, in bepaalde dorpen en steden in Nederland, zo’n beetje 24 uur per dag met hun busjes op jacht zijn naar schroot tot grote weerzin van de lokale ijzerjutters die vroeger zo’n beetje het monopoly hadden en in alle rust hun kostje en vakantie bij elkaar scharrelden.

Lucratief? € 0,20 per kilo voor schroot, € 0,80 voor aluminum maar € 5,- per kilo voor koper. En prijzen stijgen nog steeds.

De een z’n schroot, de ander z’n brood.

Grondstofproductie

Bij het demonteren van de fietsen voor mijn hek onstaat ook afval. Plastic (van spatborden, kettingkasten en verlichting), rubber van binnen- en buitenbanden, zadels (mix van materialen (trouwens gelzadels worden erg ranzig als ze oude worden)), glas van lampjes, en ook metaal afval. Veelal is dit te dun om te verwerken in het hek, of kapot getimmerd door mijn demontage-crew. Enkele buurtbewoners hebben al lopen azen op dit schroot.

Alles zit nu keurig gescheiden in bakken voor verder hergebruik of recylage. Al het afval vind een ander gebruik. Er gaan mensen geld aan verdienen. In die zin is het geen afval wat we geproduceerd hebben, maar zijn het grondstoffen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: